Karol Michalski
Redakcja mocpierzgi.pl
Pierzga – tego co robią dla nas pszczoły nie będziemy w stanie samodzielnie stworzyć, nie pomorze nam w tym żadne laboratorium ani żaden syntetyk.
Pierzga pszczela tworzona jest w 100% przez pszczoły z pyłku kwiatowego, miodu, wydzieliny gardzielowej pszczoły, polega to na tym, że pszczoły przynoszą do ula pyłek, po czym zrzucają go do pustych komórek plastra a pszczoły nielotne zwilżają je miodem, śliną, rozdrabniają a następnie ubijają warstwami. W komórce może być 4-5, a czasem więcej warstw pyłku, które mają różne zabarwienie.
Powierzchnia zgromadzonego w ten sposób pokarmu pyłkowego po napełnieniu do ¾ głębokości będzie następnie powlekana cienką warstwą miodu, by zablokować dostęp powietrza. Wzbogacony jest dodatkowo białkami enzymatycznymi z gruczołów ślinowych, kwasami organicznymi czy substancjami antybiotycznymi. W ten sposób pyłek będzie dojrzewał, stając się naturalnym koncentratem białkowo, witaminowo mineralnym, posiadającym wysoką wartość odżywcza. Po 7 dniach gotowa jest pierzga, która jest łatwo strawna i harmonijnie zrównoważone ma składniki, które działają na nas korzystnie.
W składzie pierzgi znajduje się przede wszystkim dużo białka, cukru, kwasu mlekowego, a także witaminy takie jak: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K (której nie stwierdzono w pyłku), H. Makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si; enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza. W stosunku do obnóży pyłku różni się składem dość istotnie. Ma więcej o 12% białka, które występuje w postaci łatwo przyswajalnych peptydów i aminokwasów. Więcej będzie węglowodanów, mniej o 66% tłuszczy.
Chlebek pszczeli ma także dużą ilość kwasu mlekowego, wiele witamin z grupy B a takżę witaminy E, K. Wzrasta także znacząco zawartość najważniejszych enzymów. W pyłku kwiatowym zmienia się skład gatunkowy drobnoustrojów, maleje ilość drożdżaków, a za to rozwijają się mikroorganizmy. Lecznicze możliwości pierzgi są takie, że jako lek działa na wszystkie schorzenia co pyłek, ale ze względu na swoje właściwości jest lepiej przyswajalna. Z tego powodu więc pierzga będzie się sprawdzać dużo lepiej i zagwarantuje nam rzeczywiście istotne wsparcie, gdy chodzi o walkę z różnymi problemami zdrowotnymi, skuteczność będzie większa niż przy stosowaniu pyłku.
Redakcja mocpierzgi.pl