Zdrowy pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli, czyli pyłek kwiatowy to bardzo bogate źródło składników odżywczych. Jest to mało znany fakt, ponieważ najbardziej znany produkt pszczeli to miód. Jest to produkt, składający się z pyłków kwitnących roślin zbieranych przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzony. Pyłki lepione będą w małe kuleczki i każda składa się nawet ze 100 tysięcy ziaren pyłków różnych roślin.

Cenny skład w pyłku kwiatowym

Wyjątkowe wartości pyłku kwiatowego wynikają z bogatego składu chemicznego tego właśnie produktu. W sumie mamy po badaniach wyliczone aż 250 różnych związków jakie się tam znajdują. Między innymi cukry proste jak fruktoza i glukoza, kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów, składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo czy sód. To również bogactwo wielu witamin między innymi: A, B1, B2, B3, E, C, PP i D.

Jakie wartości zdrowotne

Badania jakie zostały przeprowadzone nad pszczelim pyłkiem kwiatowym wykazały, że może mieć on pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. To cenna odżywka dla naszego organizmu, która poprawia apetyty, reguluje przemianę materii. Skutki będą widoczne już po kilku dniach przyjmowania. Produkt będzie skutecznie wzmacniał organizm, chroni przed anemią, a także może sprawić, że łatwiej będzie się odchudzać. Ma także właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Zmniejszy albo wyeliminuje działanie chemicznych składników na ludzki organizm.

Przyswajanie pyłku

Pyłek jest skuteczny w ochronie wątroby przed substancjami toksycznymi, ułatwiają jej odnawianie a także skutecznie leczą chorobę alkoholową. Pyłek razem z miodem będzie skutecznie leczył choroby alergiczne, skutecznie likwiduje katar sienny, astmę czy może łagodzić objawy tych chorób. Wspomagać będzie leczenie nadciśnienia, stanów pozawałowych a także obniża poziom cholesterolu. Dodatkowo wyciąg z pyłku ma silne działanie o charakterze przeciwbakteryjnym. Oprócz tego wykazuje także działanie przeciwmiażdżycowe.

Można także oczekiwać, że będzie leczył nadciśnienie, stanie się wsparciem w przypadku stanów pozawałowych, zmniejszy poziom cholesterolu. Dodatkowo będzie wsparciem w przypadku silnych zaparć i przy chorobie wrzodowej żołądka. Korzystnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Pyłek ma właściwości poprawiające wzrok co będzie związane z dużą zawartością witaminy B2 a także innych bioelementów. Wyciągi z pyłku zwiększą wydzielanie insuliny, dlatego będzie można ustabilizować sobie poziom cukru we krwi. Polecany jest w połączeniu z propolisem w przypadku stanów zapalnych gardła.

Pyłek nie może być stosowany u osób, które mają uczulenie na pyłki roślinne, ponieważ reakcje alergiczne mogą się pojawić po jego spożyciu.

Również pierzga to pyłek kwiatowy, tylko w zakonserwowanej w ulu formie. Jest łatwo przyswajalny i jednocześnie ma masę cennych składników odżywczych zdrowych dla naszego organizmu.

Autor

Natalia Wójcik

Redakcja mocpierzgi.pl