Karol Michalski
Redakcja mocpierzgi.pl
Pyłek to składnik, który będzie pomocy w przypadku osób, które cierpią na depresję, mają problemy z trawieniem, schorzenia prostaty, cukrzycę czy problemy alergiczne. Suplement ten ma także w składzie cenną witaminę B2, która będzie odpowiadać za poprawę ostrości widzenia. Pyłek działa w zastosowaniu zewnętrznym i wewnętrznym.
Może wpływać na odmłodzenie skóry, nadaje jej świeży, zdrowy wygląd, jak pokazują badania z pyłku mogą płynąć dla nas niezliczone korzyści. Chcąc dokładnie omówić wszystkie musielibyśmy każdej poświęcić osobny artykuł.
Pyłek kwiatowy zakonserwowany przez pszczoły nosi nazwę pierzgi pszczelej. Te owady wykorzystują ją jako pożywienie w okresie jesienno – zimowym. Wówczas w przyrodzie nie ma pyłku kwiatowego a on jest im konieczny do przeżycia. By uzyskać pierzgę pszczoły układają pyłek w komórkach ula, obrabiają i dodają tam miód. Temperatura jaka tam panuje sprawia, że dochodzi do fermentacji mlekowej pyłku i w efekcie jest zakonserwowany, może być spożywany w późniejszym czasie.
Dzięki pszczelim zabiegom pyłek będzie zyskiwał większą wartość odżywczą i będzie również lepiej przyswajany przez układ pokarmowy. Pierzga ma w składzie dużo białka, minerałów, witamin oraz czynników biotycznych a więc substancji, które mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Jej właściwości prozdrowotne są podobne do pyłku. Warto także wiedzieć, że świeży pyłek jest zbierany z ula, ma w składzie dużo wody, dlatego konieczne będzie jego suszenie oraz mrożenie, ma to zapewniać utrzymanie właściwości odżywczych.
Konserwacją pierzgi zajmują się same pszczoły. To wszystko brzmi oczywiście zachęcająco, pojawia się jednak pytanie czy wybrać pyłek czy pierzgę. Należy przede wszystkim zauważać, że pierzga jest pozyskiwana w niewielkich ilościach. W związku z tym jest droższa i trudniej dostępna niż pyłek. Dlatego mamy taką sytuację, że albo wybieramy mniej skutecznym, ale tańszy pyłek albo droższą i lepszą w działaniu pierzgę, która będzie lepiej przyswajana przez nasz organizm.
Redakcja mocpierzgi.pl