Natalia Wójcik
Redakcja mocpierzgi.pl
Produkty pszczele to grupa doskonałych składników, pewien rodzaj idealnego pożywienia na Ziemi. Pyłek pszczeli to ulubiony superfoods wielu osób. Jest jednak bardzo niedoceniony, a jego skuteczność a przede wszystkim zawartość skutecznych substancji odżywczych jest tam bardzo duża. Żaden suplement witaminowy nie może się z tym równać.
Minus będzie jedynie taki, że pyłek nie jest standaryzowany i tak naprawdę nigdy nie wiadomo ile czego tam jest. Warto wiedzieć jak zrobić, by pyłek miał najwięcej wartości odżywczej, ile powinno się go przyjmować?
Pyłek to unikalny, wysoko aktywny produkt, który będzie wsparciem nie tylko w profilaktyce, ale również w leczeniu chorób. Pyłek to męskie komórki rozrodcze, które są produkowane przez kwiaty. Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, mieszają go z miodem, nektarem i śliną oraz w formie uformowanych kulek obnóży przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Pyłek w formie obnóży waży nawet około 20 gram i jest nazywany pyłkiem pszczelim, bez tego białka rodzina pszczela nie jest w stanie przeżyć.
Kilkukrotnie podejmowano próby odtworzenia pyłku w laboratorium, nikomu się to jednak nie udało. Pszczoły karmione takim pyłkiem zawsze umierały. W zależności od tego jakie kwiaty będzie odwiedzać pszczoła będzie zależeć to jaki kolor będzie miał pyłek i jakie wartości odżywcze będzie wykazywał. Pyłek jest składnikiem dość dobrze znany również farmakologom. Badania jakie były prowadzone nad skutecznością trwają już od ponad 40 lat.
Swoją skutecznością wykazał między innymi działanie zapobiegawcze i lecznicze w schorzeniach takich jak:
zaburzenia równowagi lipidów
choroby wątroby
przerost prostaty
niedokrwistość
miażdżyca
zakrzepica
alergie
nadmiar stresu
zaburzenia łaknienia
brak koncentracji
zapalenie zatok
zapalenie okrężnicy
astma
zapalenie oskrzeli
angina
zaparcia
biegunki
nowotwory (piersi, sutka, prostaty, macicy, wątroby)
zawał
zatrucia polekowe
poronienia
bezpłodność
depresja
choroby oczu
nadciśnienie
choroby skóry np. AZS
udar
trądzik
wypadanie włosów
reguluje objawy menopauzy
Właściwości odżywcze pyłku wynikają przede wszystkim z bogatego składu chemicznego, mamy tam bowiem nawet 420 różnych związków chemicznych takich jak: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy jak kwas foliowy kompleks witamin z grupy B, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki, hormony, enzymy, kwasy organiczne czy stymulatory wzrostu.
Redakcja mocpierzgi.pl