Najstarszy suplement diety - pierzga pszczela

Pierzga to jeden z najstarszych suplementów diety. Ze względu na właściwości odżywcze określana jest także jako krynica młodości czy pokarm boski. Wpływa na wydolność fizyczną przez to, że wchłania tlen przez tkanki czy zwiększa masę mięśni. Właściwości biologiczne pierzgi są podobne do pyłku kwiatowego, przede wszystkim działają odżywczo, antybiotycznie oraz immunostymulująco.

Oddziaływanie lecznicze pierzgi przed wszystkim jest stosowane jako wsparcie dla terapii podstawowej, wykorzystuje się w schorzeniach takich jak zapalenie wątroby, zapalenie migdałów czy schorzenia kardiologiczne.

Wyizolowane z pierzgi od pszczół bakterie będą produkować substancję, która ma charakter białkowy i może mieć wpływa na to, że zahamowany będzie wzrost bakterii gram dodatnich z rodzaju Listeria bez wpływu na bakterie gram – ujemne. Badania antybakteryjnej aktywności pierzgi różnego pochodzenia wykazały zależność między właściwościami antybakteryjnymi pierzgi a tworzeniem nadtlenku wodoru o działaniu antybakteryjnym.

Prowadzone były także badania, w ramach których sprawdzano jak wygląda wpływ tego składnika na leczenie glejaka. Badania jakie były prowadzone pokazały, że ten składnik będzie wspierał osoby w trakcie radioterapii oraz chemioterapii. Często niestety leczenie na bazie chemioterapeutyków będzie prowadzić do wielu powikłań i nie gwarantuje skuteczności.

Pierzga dla zdrowia

Dlatego poszukiwane są inne naturalne substancje, które mogą być stosowane w chemoprewencji jak i też w terapii istniejących nowotworów. I tutaj okazuje się właśnie, że pierzga może być takim cennym składnikiem w zakresie chemoprewencji, ponieważ dostarczać będzie do organizmu wiele cennych., naturalnych składników odżywczych.

Przeprowadzone badania wykazały hamujący wpływ etanolowego ekstraktu pierzgi na wzrost linii komórkowej glejaka. Związkami zidentyfikowanymi w pierzdze, które wykazywać będą działania przeciwnowotworowe poza właściwościami antyoksydacyjnymi to między innymi kwas kawowy, chryzyna, kwecetyna, kemferol. Pszczoły pozyskują te właśnie składniki z pączków brzozy brodawkowej oraz topoli. Wobec tego masowe wycinanie tych właśnie drzew może prowadzić do tego, że produkty pszczele utracić będą mogły to cenne działanie przeciwnowotworowe. Inne związki, które występować mogą w pierzdze to również składniki, takie jak kwasy oleanolowy, ursolowy a także takie związki jak kwas linology, kemferol oraz apigenina. Pierzga ze względu na bogaty skład chemiczny i właściwości lecznicze może być zaliczana do najcenniejszych pszczelich produktów.

Autor

Karol Michalski

Redakcja mocpierzgi.pl