Karol Michalski
Redakcja mocpierzgi.pl
Pierzga to naturalny pszczeli produkt, przy czym surowcem do jej stworzenia będzie pyłek kwiatowy. Pyłek kwiatowy, który powstał w pylnikach roślin nasiennych w postaci ziarenek będzie zbierany przez pszczoły zbieraczki. Zmieszany z niedużą ilością wydzieliny gruczołów ślinowych lub nektaru będzie zanoszony do ula.
Transport odbywa się w koszyczkach, które znajdują się na zewnętrznych stronach goleni trzeciej pary odnóży. Pszczoły obecne w ulu przejmują przygotowany pyłek w formie obnóży pyłkowych od zbieraczek i dokładnie układają go w komórkach plastra. Magazynowany pyłek jest zwilżony silną z miodem, rozdrabniany, ubijany warstwami. Górna warstwa jest pokryta niewielką ilością miodu oraz wosku. Mieszanina ta w warunkach beztlenowych będzie ulegać fermentacji mlekowej, która doprowadzi do powstania pierzgi. Kwas mlekowy, który będzie powstawał wtedy konserwuje pyłek, który staje się pierzgą. Kwas zabezpiecza pierzgę przed zepsuciem.
Pyłek kwiatowy to bardzo wartościowy produkt roślinny ze względu na zróżnicowany skład biologicznych substancji, które mają czynny charakter. Pod kątem chemicznym można tam wyróżnić białka, węglowodany, lipidy, składniki mineralne oraz witaminy. Zawartość wody w świeżym pyłku to około 20-30%. Najważniejsza grupę chemiczną produktu stanowią białka, których będzie tam od 10 do 40%. W białkach znajduje się aż 25 aminokwasów, w tym także składniki egzogenne takie jak: metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan. Wśród kwasów nukleinowych przeważającym będzie kwas rybonukleinowy.
Jeśli chodzi o węglowodany będzie ich tam od 13 do 55 procent, i przede wszystkim cukry proste jak fruktoza czy glukoza. Frakcja tłuszczowa stanowi od 1 do nawet 20 procent. Są tam i kwasy nasycone i nienasycone jak fosfolipidy bądź też fitosterole. Wśród zidentyfikowanych kwasów tłuszczowych mamy następujące składniki linolowy, g-linolenowy, arachidowy. Obecny w pierzdze kwas a-linolenowy (ALK) jest substratem do syntezy jakże ważnych kwasów – eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA).
Należy wspominać, że w pierzdze mamy w niewielkiej ilości kwasów omega 6 hamujących powyższa syntezę. Z substancji lipidowych warto zwracać uwagę na b-sitosterol wpływający na zmniejszenie wchłaniania cholesterolu w jelitach. Kolejną grupę związków czynnych biologicznie są polifenole obecne w ilości 1,6%. Mamy tam flawonoidy, leukotrieny, katechiny oraz kwasy fenolowe. Flawonoidy rezprezentowane są głównie przez pochodne glukozydowe kemferolu, izoramnetyny i kwercetyny.
Redakcja mocpierzgi.pl