Pyłek kwiatowy i pierzga: pszczeli dar natury cz I

Miód powszechnie uznawany jest za najcenniejszy dar pszczół dla człowieka. Jednak nie jedyny. Niezwykle wartościowy jest także pyłek pszczeli. Jeśli nie wiemy z czym to się je to właśnie ten wpis będzie dla was odpowiedni. Warto dowiedzieć się dlaczego można się zainteresować tym produktem. Pyłek pszczeli i miód mają ze sobą wspólną chcę, oba są pokarmem pszczół.

Ten pierwszy ma wszystkie niezbędne do przeżycia składniki między innymi białko, tłuszcze, minerały, witaminy, a drugi będzie stanowić źródło energii. Pyłek to właśnie męski komórki rozrodcze kwiatów, a miód jest wytwarzany w oparciu o nektar roślin lub z wydzielin owadów.

Zamieszanie może także być związane z kwestią nazewnictwa, a więc nad tym również będzie trzeba się zainteresować. Pyłek pszczeli to technicznie rzecz biorąc pyłek zebrany przez pszczoły i formowany w niewielkie kulki, które nazywane są obnóżami. Zbierany jest on przez pszczelarzy z pomocą specjalnych narzędzi. Dlatego zamiennie stosuje się nazwy pyłek kwiatowy oraz pyłek pszczeli.

Pozytywny wpływ pyłku

Działanie pyłku pszczelego

Pyłek ma bardzo wiele pozytywnych właściwości. Działać będzie praktycznie na cały organizm i jest pomocy w leczeniu wielu chorób. Również działanie będzie zapobiegawcze, nie do przecenienia. Przyjrzyjmy się obszarom, w których pyłek może być wartościowym wsparciem dla organizmu. Działanie pyłku na nasz organizm jest bardzo szerokie. Dostajemy tam bardzo wiele wartości odżywczych i uzupełniają codzienną dietę o aminokwasy, witaminy, biopierwiastki. Efektem będzie również nieco lepsza przemiana materii, poprawa odporności a także normowanie apetytu.

Pyłek będzie także zwiększał zawartość żelaza we krwi, a więc będzie zalecany osobom, które mają skłonność do anemii. Udowodnione zostało także odtruwające oraz przeciwzapalne działanie pyłku, dlatego warto będzie stosować go w warunkach szkodliwych, po spożyciu alkoholu, w trakcie stosowania leków, które mogą obciążać wątrobę, w trakcie pojawienia się stanów zapalnych jamy ustnej oraz przewodu pokarmowego.

Autor

Norbert Karczewski

Redakcja mocpierzgi.pl