Natalia Wójcik
Redakcja mocpierzgi.pl
Dawkowanie pyłku pszczelego tak jak i pierzgi będzie bardzo podobne. Dla lepszego przyswojenia przez organizm powinno się ją przed spożyciem rozdrobnić. Dorosłym będzie się polegać spożywanie pyłku 2-3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem. Standardowa dawka to około 30-40 gram w doraźnym leczeniu, a więc około 6-8 łyżeczek do herbaty. Profilaktycznie można spożywać 20 gram pyłku dziennie.
Dzieciom w wieku od 6 do 12 lat zaleca się 15 gram pyłku, dla dzieci między 3-5 rokiem życia 10 gram w ramach jednej dawki. Pyłku nie musicie zażywać przez cały rok, wystarczy terapia na dwa miesiące wiosną i dwa miesiące jesieniom, by skutecznie wzmocnić organizm oraz uodpornić się na choroby. Warto także wspominać, że z pyłku można również wykonywać maseczki. W tym przypadku pyłek mieszać można z żółtkiem jajka i trzyma się na twarzy przez 20-30 minut.
Sproszkowany pyłek zwykle będzie się mieszać z miodem, ale będzie on dobrym dodatkiem do soków, mleka, twarożków czy dżemów. W sieci znajdziemy całą masę różnorakich przepisów na to jak będzie można wykorzystywać pyłek pszczeli. Można używać go do przygotowywania past, kremów, deserów. Smak pyłku jest określany jako mało atrakcyjny, ale można go zażyć szybko rozpuszczając go w wodzie. Decydując się na to trzeba pamiętać, że trzeba pyłek zalać wodą cztery godziny przed spożyciem.
Dla dzieci i kobiet po 3 miesiącu ciąży pyłek może być także uzupełnieniem diety, nie będzie obciążał wątroby, działa o wiele dłużej niż inne suplementy. Jedyne przeciwwskazanie do jego stosowania to oczywiście uczulenie na wyroby pszczele a także dzieci poniżej 3 roku życia oraz kobiety znajdujące się w pierwszym trymestrze ciąży.
Pyłek pszczeli oraz pierzgę będzie można kupić w stacjonarnych oraz internetowych sklepach zielarskich bądź pszczelarskich. Pamiętać trzeba także o tym, by produkt kupować u renomowanego sprzedawcy. Otrzymamy wtedy fachowe porady dotyczące tego jak będzie można prawidłowo pyłek stosować, będziemy mieli także gwarancję, że produkt jest dobrej jakości. Skuteczna terapie będziemy mieli wyłącznie, gdy pyłek będzie z pewnego źródła.
Ceny nie są szczególnie wygórowane i będzie to zazwyczaj kilkadziesiąt złotych za kilogram. Pierzga będzie kosztować więcej, ceny to nawet około 200 złotych za kilogram. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na objętość oferowanej porcji, bo w wielu sklepach i na portalach aukcyjnych są różnorakie opakowania. Zawsze warto obliczyć cenę za kilogram i wybrać dla siebie najbardziej korzystną opcję.
Redakcja mocpierzgi.pl